Akupunktura

Što je akupunktura?

Akupunktura je metoda koja se provodi ubadanjem tankih igala u određene točke na koži. Naziv vuče podrijetlo iz latinskih riječi acus = igla i pungere = ubadati.

Objašnjenje djelovanja akupunkture ne može se razdvojiti od cjelokupne kineske filozofije i njezina holističkog pristupa čovjeku. Kineski koncept bolesti i zdravlja pretpostavlja da tijelom kruži vitalna energija Qi (či) po točno određenim putovima koji se nazivaju kanali ili meridijani. Postoji dvanaest parnih simetričnih kanala koji pripadaju određenim organima, te još osam izvanrednih. Kanali su u komunikaciji s površinom kože na točno određenim mjestima - akupunkturnim točkama, te se manipulacijom na tim mjestima može utjecati na protok energije. Akupunktura se primjenjuje kod različitih stanja, tegoba i bolesti. Najčešće se primjenjuje kod bolnih sindroma, migrena, sportskih ozljeda, neuroloških bolesti, stresa, alergija, ovisnosti- pušenja, alkoholizma, debljine, problema s kožom.

1979. godine Svjetska zdravstvena organizacija uvrštava akupunkturu na svoju listu metoda liječenja.

Tretman akupunkture

Tretmani ušne i tjelesne akupunkture rade se jednokratnim iglama za akupunkturu. Tretman tjelesne akupunkture traje 20- 30 minuta. Tretman grijanjem ili moksibustija, podrazumijeva zagrijavanje akupunkturnih točaka moksom.

Ušna akupunktura

Tretman ušne akupunkture također se koristi kod već navedenih stanja. Kod tretmana ušne akupunkture uho predstavlja zaseban mikro sustav. Tretiranjem točaka djeluje se na cijelo tijelo. Može se kombinirati i sa tjelesnom akupunkturom.

Prilikom tretiranja točaka, kod ušne akupunkture, iglice mogu biti aplicirane do 7 dana. Vrlo su sitne i gotovo neprimjetne.