Homeopatija

Osnovno načelo u homeopatiji glasi: "Slično se sličnim liječi".

Utemeljitelj homeopatije bio je Christian Fridrich Samuel Hahnemann (Meissen, 1755. - Pariz, 1843.), njemački liječnik, kemičar i ljekarnik. On je došao do spoznaje da supstancija koja izaziva određene simptome kod zdrave osobe može izliječiti bolesnu osobu koji ima iste ili slične simptome bolesti. Primjerice, kopriva (Urtica urens) izaziva bolne crvene plikove na tijelu kada zdrava osoba dođe u kontakt s njom, a homeopatski pripravak Urtica urens, koji predstavlja minimalnu razrijeđenu dozu te biljke, kod pacijenta liječi bolne ekceme na koži koji peku i žare.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, homeopatija je po broju svojih korisnika druga metoda liječenja u svijetu, odmah iza kineske tradicionalne medicine, treća je fitoterapija, a četvrta alopatska medicina.

Razlika između alopatske i homeopatske medicine je u različitim gledištima na uzrok bolesti, iako su jedna i druga unazad dva stoljeća išle ruku pod ruku u službi ljudskog zdravlja. Alopatska medicina ima naglasak na ljudsko tijelo odnosno na kemijske i strukturne komponente ljudskog tijela. Homeopatska medicina djeluje indirektno na kemijski sastav i strukturu ljudskog tijela pomoću dinamiziranih prirodnih supstanci djelujući na nivo koji je suptilniji od fizičkog i koji mu je nadređen. Ona djeluje na poremećenu vitalnu energiju i uravnotežuje je. Dok je prva usmjerena na materijalizaciju bolesti, druga ima naglasak na zdravlje i cjelovitost.

Homeopatski lijekovi mogu biti biljnog, mineralnog i životinjskog podrijetla. Ne izazivaju nikakve nuspojave i mogu se koristiti uz lijekove klasične medicine. U homeopatiji se primjenjuje holistički pristup. Cilj homeopatskog tretmana je postizanje ravnoteže kod osobe na emocionalnoj, mentalnoj i fizičkoj razini.

Prvi razgovor homeopata s klijentom obično traje 1 - 2 sata, a cilj je da homeopat sazna što više detalja o tegobama klijenta kako bi pronašao homeopatski lijek koji pokriva cjelokupnu sliku klijenta i sve njegove tegobe. Homeopat klijentu postavlja detaljna pitanja, kako bi došao do odgovarajuće remedije za klijenta. Homeopat nikada ne savjetuje klijentu da prekine ili promijeni terapiju koju mu je odredio njegov liječnik klasične medicine. Homeopat nikada ne savjetuje klijentu korištenje homeopatskih remedija kao zamjenu za lijekove klasične medicine.

Homeopatske remedije uzimaju se na usta. Mogu biti u obliku kapi ili granula. Homeopatske remedije se ne koriste duže razdoblje niti doživotno. Ponekad je dovoljno uzeti samo jednu dozu remedije, a ponekad je potrebno uzimati mjesec dana, što ovisi o klijentovim tegobama i njihovom trajanju i procjeni homeopata što je za klijenta najbolje.

Većina homeopatskih remedija može se koristiti u trudnoći i za vrijeme dojenja. Prije uzimanja homeopatskih remedija, trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati sa homeopatom.

Dojenčad i djeca također mogu uzimati homeopatiju i ona je vrlo korisna u prvim mjesecima života, jer učinkovito pomaže kod kolika, izbijanja zubića, smanjivanja povišene tjelesne temperature i drugih tegoba. Granule novorođenče i dojenče mogu uzimati otopljene u malo vode, koja se zatim daje djetetu na žličicu ili u bočici. Ukoliko doji dijete, majka može uzimati granule pod jezik tijekom dojenja bebe, a remedija će putem mlijeka doći do djeteta.

Zanimljivosti o homeopatiji

Danas je homeopatija nedvojbeno metoda izbora u tretiranju sportskih trauma. U Europi, kao dio sportske medicine, najviše se prakticira u Njemačkoj gdje je zastupljena u 90 % svih nogometnih klubova Bundes lige. Svoje mjesto nalazi i u atletici i drugim sportskim disciplinama, gdje pomaže ublažavanju stresa uzrokovanog ekstremnim fizičkim naporima i iscrpljivanjima. Homeopatske remedije pokazuju dokazani protuupalni učinak te se mogu koristiti kao zamjena za protuupalne nesteroidne analgetike. Lijekovi su izbora u liječenju akutnih stanja kao što su prehlade, razna akutna trovanja i sl. Homeopatija održava zdravlje mišića i zglobova, jača imunitet, usklađuje metabolizam pa se time izbjegava i hormonska terapija, a njezina komplementarnost pomaže učinkovitosti konvencionalnih terapija. Izbor je i u tretiranju emotivnog stresa kao što je strah, trema, nesigurnost, odvojenost od obitelji zbog svog individualnog pristupa pomaže sportašu otkriti vlastite snage, kreativnost, nadarenost i upornost kao i prihvaćanje poraza i pronalaženje motivacije i snage za nastavak vježbanja.

Usain Bolt, poznati olimpijski sprinter i osvajač mnogobrojnih zlatnih medalja koristi homeopatiju od svoje šesnaeste godine. Rođen je sa skoliozom, zakrivljenjem donjeg dijela kralježnice, što ga čini osjetljivim na bolove u leđima i ozljede.

Sveta Majka Terezija (1910-1997) za života u Kalkuti, u Indiji, iscjeljivala je siromašne i bolesne ljude homeopatijom! Izjavila je da je homeopatija ??jednostavna, učinkovita i jeftina metoda, od neprocjenjive važnosti za siromašne i bolesne ljude?. Sveta Majka Terezija otvorila je 1950. godine dobrotvornu homeopatsku praksu u Kalkuti, gdje je asistirala homeopatskim liječnicima ili sama propisivala homeopatske remedije. Princ Charles otvorio je 2019. godine holistički centar na svom imanju u Škotskoj, koji pruža usluge homeopatije, refleksologije i akupunkture! Centar je otvoren pod imenom The Dumfries House Health and Wellbeing Centre.

O homeopatiji je pisao: "homeopatija pruža holistički pristup koji stavlja pacijenta u središte, uz mali rizik, niske troškove i minimalnu tehnologiju. Stoga zdrav razum nalaže da se homeopatske bolnice sačuvaju u interesu zdravlja nacije."

Dobro je poznato da engleska kraljevska obitelj već generacijama koristi i zagovara primjenu homeopatije, a kraljica uvijek putuje u pratnji svog homeopata.