Bachove kapi

Sustav od 38 različitih cvjetnih esencija. Njihovom primjenom moguće je tretirati sva ljudska stanja ili emocije. Taj je sustav potpuno bezopasan i jednostavan. Sigurno ih mogu koristiti i bebe, trudnice i dojilje. Začetnik tog sustava je engleski liječnik i homeopat Edward Bach (1886. - 1936). Koristio je ljekovite biljke i cvijeće. Njegova je poznata izreka: "Možemo procijeniti svoje zdravlje prema tome koliko smo sretni". On je vjerovao da sve bolesti proizlaze iz uma te da sretan čovjek ne može biti bolestan.

Negativna stanja koja se tretiraju Bachovim kapima, dr. Edward Bach je podijelio u sedam skupina:

  • Za strah
  • Za nesigurnost
  • Za nedostatak interesa za sadašnjost
  • Za usamljenost
  • Za preosjetljivost na tuđe utjecaje i ideje
  • Za obeshrabrenje i očaj
  • Za pretjeranu zabrinutost za dobrobit drugih

Prva cvjetna esencija Impetatiens (nedirak) je u harmoniji sa negativnim stanjem, koje se manifestira nestrpljivošću, brzopletošću, neovisnošću, brzinom misli i brzinom djelovanja. Dajući cvjetnu esenciju Impetatiens takvoj osobi ona razvija razumijevanje i tolerantnost prema drugima. Tako će cvjetna esencija White Chesnut ( divlji kesten ) tretirati negativno stanje kod osoba čiji je um zaokupljen upornim, neželjenim i zabrinjavajućim mislima, prolazeći kroz mentalnu torturu i unutarnji dijalog dajući im smirenost i neopterećenost vanjskim utjecajima. Cvjetna esencija Mimulus ( krabuljača ) daje hrabrost da se osoba suoči sa svim zabrinjavajućim situacijama bez straha svladavajući sramežljivost, bojažljivost i usađenost poznatih strahova i predrasuda.

Postavljajući ovakav sistem liječenja dr. Edward Bach je naglašavao: "Tretirajte osobu, a ne bolest. Uzrok, a ne posljedicu."

Bachov centar nalazi se na posjedu Mount Vernon, u mjestu Brightwell-cum-Sotwell nedaleko od Londona. Posjed čine kuća u kojoj je Edward Bach proveo posljednjih nekoliko godina svog života te vrt u kojem raste većina biljaka od kojih se pripremaju Bachove cvjetne esencije. Bachov centar osnovali su Bachovi najbliži suradnici Nora Weeks i Victor Bullen, koje je Bach osobno podučio pripremi cvjetnih esencija.

Na vratima Bachova centra stoji natpis: "Jednostavnost, poniznost, suosjećanje", što predstavlja najdublja vjerovanja dr. Bacha i njegov sustav.